In 2009 the Sydney Ports Corporation needed to extend its Botany Bay container facilities. In the process, it had offered a ‘sweetener’ to the communities surrounding Port Botany: It would improve and ‘give back’ a section of the foreshore to the public. As part of this improvement, it promised two captivating lookouts and a contemporary fish-cleaning facility.

Unfortunately, the timeline for these constructions was extremely tight, so the Sydney Ports Corporation had their backs against the wall. To ensure they met their deadline and delivered on their public promises, Fleetwood was engaged to deliver the critical path elements.

Our brief for this $900,000 project included the Mill Stream Lookout (an extraordinarily complex viewing platform fashioned like the bow of a boat), an extensive estuary walkway and lookout, and the fish cleaning facility.

The Mill Stream Lookout was undoubtedly the most challenging part of the project – mostly because its designers wanted it to look like the weathered bow of a boat. They invited us to collaborate on (and document) the complex design, very early in the process, to ensure it could actually be manufactured and installed, and that manufacturing could be completed as quickly as possible.

We fabricated it in our well-equipped facilities, using five sections of Coreten Steel, which we then site-welded and installed by franna crane. The steel was later painted with a clear sealer, once sufficiently weathered. (Coreten Steel is plain black, un-galvanised steel that’s designed to sacrifice slowly and yet still retain its structural integrity. On this project, however, the architect wanted to slow this process down even further, thus the coating of clear sealer.)

The Penryhn Estuary Lookout, on the other hand, was designed to retain a pristine, contemporary appearance. We manufactured the entire structure in our factory. We then delivered it to the site, assembled the sections and installed by crane.

And finally, the fish cleaning facility... We fabricated the structure off-site, then installed it by crane, after which we fitted the stainless steel mesh walls and door, and the Colorbond roof.

All three of our elements were completed to budget, and our design partners and the end client were very happy that their project constraints had been met.

Images courtesy of our project partner Chrofi

Images courtesy of our project partner Chrofi