In 2009 one of Australia’s most recognisable architectural projects commenced: Pirrama Park. The transformation of a modest Water Police site on the foreshores of Sydney Harbour into an exciting new public parkland.

A City of Sydney project, Pirrama Park captured the imagination of architects globally, and went on to win its designers, ASPECT Studios + Hill Thalis, the coveted AILA NSW Award, in 2010.

Among the park’s more notable features are its boardwalks, jetty, picnic shelters and cliff access stairs. From the outset, ASPECT Studios + Hill Thalis knew its design for these elements would present considerable manufacturing and installation challenges, and that only the best team would be good enough. What’s more, they wanted a single point of contact; they didn’t want mistakes, budget blow-outs and missed deadlines as multiple contractors juggled their highly detailed work requirements.

Fleetwood was selected for this $2.2 million project because of our reputation for handling everything in-house, meeting deadlines and delivering the highest levels of quality.

Working closely with the project consultants throughout the project, we were responsible for bringing the architects’ inspired vision to life. Everything from the heavy-scale construction work of the cliff access stairs, to the stylish implementation of the boardwalks, decking and shelters, right through to the fine detail of the custom seating.

For the jetty and part of the boardwalk, we manufactured a steel sub-frame, treated with marine-grade paint, then used Australian Class 1 hardwoods for the decking. The remainder of the boardwalk was the same hardwood, but we installed it on the site’s existing retaining walls. We also fabricated an aluminium boardwalk for the floating pontoon, transported it to the site and installed it by crane. Plus we manufactured structural steel support frames for the precast concrete walkways, and coordinated all aspects of the concrete installation.

The cliff stairs were an entirely different geometrical challenge. After taking precise cliff face surveys, we detailed the stairs for manufacture, fabricated and craned in a steel frame and stainless steel mesh landings, then fabricated, painted and craned in steel stair frames, installed stainless steel mesh stair treads and painted steel balustrade. The final stage was the installation of the stainless steel handrail.

For the three picnic shelters, we fabricated the steel posts and roof frame off-site, then assembled by crane and applied protective paint on-site, before installing and dressing the timber purlins.

Pirrama Park was one of our many successful collaborations with ASPECT Studios + Hill Thalis. We completed all works on time and on budget, and to the high level of fine detailing the project required. We are very proud to have played a key role in this award-winning project.

Pirrama Park project featured in our TVC, The Jogger - Naturally Inspired™