Caddens Rise, located in Western Sydney, is currently home to around 1,000 people. UrbanGrowth NSW, who were the major developer on the estate, selected Fleetwood Urban to collaborate with award-winning public artists Milne & Stonehouse, Landscape Architects PLACE Design and project managers J. Wyndham Prince to create a lively outdoor space at the centre of this exciting new community.

Well-designed and built public spaces were fundamental to the client’s plans for the Caddens development. Critical elements of the public domain included a public art shelter, bridge, boardwalk and a viewing platform.

Central to the overall design of the space is a unique sculptural shelter which successfully fulfils two main roles. Firstly as a piece of public art, the shelter provides a unique design aesthetic, creating a point of difference, and helping to sell the development to potential residents. Secondly, it also works in a practical sense as a shade, integrating with the nearby seating and playground to give local families and children an attractive, functional place to meet and play.

To construct the shelter, we drew on our extensive knowledge of the latest materials available which included a mild steel main support structure with a micaceous iron oxide finish, laser cut aluminium cover plates, changeable decorative aluminium cover panels and powder coated aluminium roof sheets. To install the shelter and reduce time onsite, it was first assembled in two parts in our manufacturing facility and transported to site as a wide load and craned in as two lifts. Fleetwood was commissioned to both design, in conjunction with PLACE Design Group, and construct the steel and timber boardwalk, pedestrian bridge and the timber viewing deck.

The boardwalk is 58 metres by 2.5 metres wide. It consists of galvanised steel, Australian hardwood bearers, joists and decking. The custom designed balustrade is made of Australian hardwood, galvanised and painted steel. The bridge is 6 metres long by 2.1 metres wide and it also consists of galvanised steel, Australian hardwood joists, decking and kick rail. The viewing deck is 48m2 and is made of galvanised and painted balustrade with a stainless steel hand rail and Australian hardwood joists and decking.

Fleetwood reworked the client’s original plan to construct the boardwalk and viewing deck to fit their budget, creating savings without sacrificing a quality result. The success of the whole project relied on close collaboration between Fleetwood, the artist, the developer and the landscape architects. We believe we were chosen to contribute to this community for our strong history of successful collaboration, and our ability to provide practical advice and team resources to meet the creative brief.

At a project completion cost of $500K, not only is the Caddens Rise Project a well-designed, wellconstructed contribution to this growing community, it is proof that great public spaces can be built on an ambitious budget.